Finale TOTO KNVB Beker

Zondag 5 Mei om 18:00 gaan Willem II en Ajax strijden om de TOTO KNVB Beker. De finale zal gespeeld worden in de Rotterdamse Kuip.

Geschiedenis

De KNVB Beker is het oudste nog bestaande voetbaltoernooi van Nederland en wordt al gespeeld sinds 1898. Vorig jaar was de 100ste editie van het toernooi en werd gewonnen door Feyenoord die in de finale overtuigend won van AZ met 3-0.

Ajax is de recordhouder met 18 bekertitels. Gevolgd door Feyenoord met 13 titels en PSV met 9.

Route naar finale

Willem II en Ajax zullen dit jaar gaan uitmaken wie met de Beker naar huis mag. Beide clubs hebben lastige tegenstanders gehad richting deze finale.

Alle betaald voetbalclubs stromen in de 32ste finales in het toernooi en zullen dus 5 rondes moeten overleven om in de finale terecht te komen.

TOTO KNVB Bekerfinale

WILLEM II

De club uit Tilburg kende een redelijk gelukkige loting richting de finale. In de 32ste finale moesten de Tilburgers op bezoek bij FC Volendam. Uiteindelijk na 90 minuten namen zij een 1-2 overwinning mee naar huis.

In de 16e en 8e finales werden er twee amateurploegen geloot. Ook speelde Willem II de beide wedstrijden thuis. In de 16e finale werd Spakenburg met een 5-0 nederlaag naar huis gestuurd en in de 8e finale was het Amsterdamse AFC kansloos tegen de Tilburgers en werd het 3-0.

In de kwartfinale had Willem II het een stuk lastiger. Ze moesten op bezoek bij de koploper uit de Keuken Kampioen Divisie FC Twente. Willem II stond met 2-1 achter en pas in het laatste kwartier wisten de Tilburgers twee keer te scoren en wonnen zij de wedstrijd binnen 90 minuten met 2-3.

Pas in de halve finale werden de Tilburgers voor het eerst geloot tegen een Eredivisie club. AZ uit Alkmaar was thuis de laatste horden om de finale te bereiken. AZ was de favoriet voor deze wedstrijd en kwam ook al redelijk snel op voorsprong. Echter in de tweede helft wist de sterspeler van de Tilburgers Alexander Isak zijn club naar 1-1 te schieten. Verder werd er niet meer gescoord in deze wedstrijd en dus moesten er penalty’s genomen worden. In deze penaltyserie werden er maar drie penalty’s gescoord van de negen. Willem II scoorden er één meer dan AZ en werd dus de eerste bekerfinalist.

Ajax Amsterdam

Ajax kende in de eerste twee rondes weinig moeite met zijn tegenstanders. In de 32e finales werden de amateurs van HVV Te Werve opzij gezet met 7-0 en in de 16e finales was Go Ahead kansloos met 3-0 naar huis gestuurd.

In de 8ste finales hadden de Amsterdammers echter een veel lastiger avondje. Ajax speelde uit bij Roda JC. De Amsterdammers waren wel veel beter, maar verder dan een 1-1 na 120 minuten kwamen ze niet en dus moesten de penalty’s beslissing brengen. In de 118e minuut werd de Ajax keeper Kostas Lamprou vervangen voor de eerste keeper Andre Onana en dat bleek een goede zet. Ajax won de penaltyserie.

In de kwartfinale lootte Ajax het Friese Heerenveen en wonnen redelijk eenvoudig met 3-1. In de Halve Finale werd Ajax geloot uit tegen Feyenoord. Een paar weken hiervoor werden de Amsterdammers nog met 6-2 naar huis gestuurd in de competitie. Echter in deze halve finale was het een hele andere wedstrijd. Ajax won uiteindelijk met 0-3 en werd de tweede finalist.

Favoriet voor de KNVB Beker

Logischerwijs is Ajax de grote favoriet voor deze finale. Echter zal Willem II zich volledig kunnen focussen op deze finale en strijd Ajax ook nog op twee andere fronten voor de prijzen. Het belooft ieder geval een mooie finale te worden.

Klik hier voor meer Sportevenementen Rotterdam!