NK Schermen 2019

In het weekend van 25 en 26 mei vind het NK Schermen plaats in Rotterdam. Het kampioenschap wordt al gehouden sinds 1909 bij de mannen en sinds 1923 bij de vrouwen. In drie verschillende categorieën wordt er gestreden om de titels: Degen, Floret en Sabel.

Toernooi opzet

Het NK Schermen is verdeeld over twee dagen. Op Zaterdag vinden de kwalificaties plaats en op de Zondag is de finaledag. De drie hoogstgeplaatste schermers zijn automatisch geplaatst voor de finaledag en hoeven niet in actie te komen tijdens de kwalificaties.

Bij de kwalificaties op de Zaterdag wordt er gespeeld in één pouleronde. 25% project van de schermers zullen hieruit afvallen. De eerste zeven schermers van deze poule plaatsten zich voor de finaledag. Staan er meer schermers op nummer 7, dan zal de computer loten. De overige schermers zullen met  knock out rondes doorspelen totdat er acht van overblijven. Uiteindelijk zijn er dan 18 schermers geplaatst voor de finaledag.

Op de Finaledag wordt er eerst gespeeld in drie poules van zes. Daar vallen uiteindelijk twee deelnemers van af. De beste 16 zullen in knock outs gaan strijden voor de Nederlandse Titel.

Het NK wordt ook gezien als belangrijk meetmoment en zal gelden als kwalificatie voor deelname aan de Europese- en Wereldkampioenschappen.

Winnaars afgelopen jaren

De volgende schermers werden afgelopen jaar Nederlands Kampioen:

Degen Mannen: Randy Postma
Degen Vrouwen:
Kelly Boone
Floret Mannen:
Sebastiaan Borst
Floret Vrouwen:
Saskia van Erven
Sabel Mannen:
Robbert Goossens
Sabel Vrouwen:
Marleen Buitenhuis

Voor Randy Postma en Marleen Buitenhuis was het hun eerste Nederlandse Titel. De anderen wisten al vaker met het kampioenschap naar huis te gaan. Robbert Goossens was zelfs de laatste negen jaar al de beste in zijn categorie.

Bas Verwijlen

De bekendste schermer van de afgelopen jaren en misschien wel van de gehele geschiedenis van het schermen is Bas Verwijlen. Hij wist aan maar liefst drie Olympische Spelen mee te doen. In 2008, 2012 en 2016 was hij erbij.

Bij de junioren werd hij maar liefst elfvoudig nationaal kampioen. Daarnaast wist hij als enige ooit twee wereldbekers te winnen en pakte hij brons op het WK in Amerika in 2000.

Bij de senioren is wist Bas Verwijlen naast zijn drie deelnames aan de Olympische Spelen maar liefst negen keer nationaal kampioen te worden. Daarnaast wist hij verschillende wereldbekerwedstrijden te winnen en medailles te behalen op meerdere EK´s en WK´s.

In 2012 stond hij tot twee maal toe op de nummer één positie van de wereldranglijst. Dat is verder ook nog nooit een Nederlandse schermer gelukt.

Meer sportevenementen in Rotterdam bekijken? Klik op de groene link!