Voorbereiden voor een sportevenement

Doe jij binnenkort mee met een sportevenement waarbij je goed moet presteren? Dan is het van essentieel belang je goed voor te bereiden. De voorbereiding moet aan alle kanten kloppen dus zowel fysiek als mentaal, het een kan niet zonder het ander. Wanneer je dit niet zelf kunt is het aan te raden om hierbij begeleiding te zoeken, het kan ook zijn dat al begeleiding krijgt vanuit bijvoorbeeld je sportvereniging. Ben je van plan de voorbereiding zelf te doen? Lees dit artikel dan zorgvuldig door, hierin worden een aantal tips gegeven zodat jij in topvorm bent bij aanvang van het evenement.

Fysieke voorbereiding

Fysieke voorbereiding is van essentieel belang om te presteren. Je zult veel moeten trainen, goed moeten eten en een gezonde leefstijl hanteren. Dit vraagt dus veel van jou en misschien ook van je directe omgeving, informeer jouw directe omgeving dan ook tijdig. Als jij van te voren tijdig aangeeft met een doel bezig te zijn dat voor jou erg belangrijk is, dan is de kans dat jouw omgeving je steunt veel groter. Voordat je begint met trainen zul je een periodisering moeten maken, dit is een tijdspad van je trainingen. In het begin zul je de intensiteit van de trainingen opbouwen waarna er een piek komt, deze piek moet je vasthouden totdat jij denkt goed voorbereid te zijn. De week voor het evenement bouw je weer af, je wilt dat je lichaam optimaal herstelt is bij aanvang van het evenement. Een door veel mensen onderschatten factor is voeding, goede voeding is essentieel als jij optimaal wilt presteren. Een oven brandt ook niet zonder hout, toch? Je zult dus voldoende voedingsstoffen moeten binnenkrijgen, vitamines en mineralen spelen hier een grote rol in.

Davitamon produceert verschillende producten die vitamines en mineralen bevatten. Hoewel we maar kleine hoeveelheden vitamines nodig hebben, zijn ze extreem belangrijke regulatoren in ons lichaam voor onder andere groei, voedselvertering, energie transfers, het functioneren van ons zenuwstelsel en nog veel meer. Mineralen zijn net als vitamines in kleine hoeveelheden nodig. Ook deze zijn essentieel omdat zij bijdrage leveren aan stevige structuren in ons lichaam. Daarnaast helpen ze bij het maken van andere cellen. Vitamines en mineralen zorgen ervoor dat het menselijk lichaam goed functioneert, hierdoor zal jij je gezond en fit voelen. Deze supplementen zijn een aanvulling op een gezond voedingspatroon, het is dus absoluut geen vervanging!

Mentale voorbereiding

Het een kan niet zonder het ander! De mentale voorbereiding is daarom erg belangrijk, besteed hier dan ook voldoende aandacht aan. Ga als eerste bij jezelf na of je dit echt wilt. Zo ja, doe je dit ook echt voor jezelf? Als dat zo is moet je er honderd procent voor gaan. Tijdens je mentale voorbereiding helpt het om succesvolle sportprestaties te visualiseren. Focus hierbij op je sterke punten en blijf daaraan denken. Maak realistische verwachtingen. Als je onrealistische verwachtingen creëert welke je vervolgens niet haalt, zul je jezelf de schuld geven. Dit gaat weer gepaard met onzekerheid, iets wat je niet wilt in je voorbereiding!