Van vrijdag 26 juli tot en met zondag 28 juli gaan de Nederlandse topatleten strijden voor de Nationale titels tijdens het Asics NK Atletiek in Den Haag. Ook zal dit een belangrijke gelegenheid zijn voor de topatleten om zich te plaatsen voor de WK Atletiek in Doha. De week na het Nederlands Kampioenschap is ook nog het European Team Championship waarvoor de beste atleten per onderdeel uitgenodigd zullen worden. Er staat dus veel op het spel en dus spektakel gegarandeerd tijdens dit Nationaal Kampioenschap.

Saucony White Noise

Opzet Asics NK Atletiek

De afgelopen jaren waren er bij het Nationaal Kampioenschap kwalificatie voorrondes waarbij de beste 12/15 atleten zich dan plaatsten voor de finales. Het was dus mogelijk om als niet topatleet alsnog mee te kunnen doen aan het NK. Dit kwam omdat er in de kwalificaties zoveel atleten konden inschrijven dat vaak iedereen automatisch toegelaten werd. Sommigen vonden dit niet NK waardig omdat zij vinden dat alleen echte toppers op een Nationaal Kampioenschap thuis horen.

Sinds dit jaar zijn de kwalificaties voor de technische onderdelen weer geschrapt en zullen er direct finales zijn. Wat er dus voor zorgt dat alleen de topatleten zullen worden toegelaten.

Bij de meeste looponderdelen zijn er nog wel voorrondes, maar ook dit zal met minder atleten zijn dan de laatste jaren.

Publiekstrekkers

Afgelopen jaar werd het Asics NK Atletiek gehouden bij Hellas uit Utrecht, de vereniging van Dafne Schippers. Zij was dan ook aanwezig bij het afgelopen NK en dat zorgt dan ook voor een enorme boost van het evenement. Dafne is een absolute wereldtopper en zij trekt ontzettend veel publiek.

Dafne deed mee aan de 100m sprint en ook zij moest ook gewoon nog een halve finale lopen voordat zij kon gaan schitteren in de finale. Echter liep dit uit op een deceptie. Ze werd gediskwalificeerd in de halve finales. De 100m werd bij de vrouwen uiteindelijk gewonnen door Jamile Samuel.

NK Atletiek Mannen

Bij de mannen is Churandy Martina al jarenlang de publiekslieveling. Deze wereldtopper heeft al vier olympische spelen op zijn naam staan en in de drie laatste edities (2008,2012,2016) wist hij de finale te behalen op de 200m. Hij is samen met Usain Bolt de enige die dit bereikt heeft.

Martina is naast zijn sterke sportieve prestaties vooral ook een publiekslieveling doordat hij altijd vrolijk en positief is. Zijn interviews zijn altijd fantastisch om naar te luisteren en hij weet uit alles iets positiefs te halen.

Naast deze twee giganten zijn er natuurlijk nog meerdere wereldtoppers  die hopelijk allemaal deel zullen gaan nemen aan het Asics Nederlands Kampioenschap in Den Haag.

Kijk hier voor meer sportevenementen in Den Haag.